Mörk chokladpaj med färska jordgubbar

2014-06-29 | 17:57:57
 
Den här pajen var helt gudomligt god! Vi hade gäster på besök igår och mamma hade hittat ett recept från Jennie Benjaminsson på en chokladpaj som inte innehöll så mycket socker, när jag bakade använde jag istället sötningsmedlet stevia som fungerar utmärkt att baka med! Den mörka chokladen i pajen gav den en riktigt mörk och djup ton och passar vilken chokladälskare som helst. Dock klarar man knappt en hel bit själv utan att bli proppmätt men att servera färska bär eller frukt till är ett riktigt bra komplement för att balansera de djupa smakerna i pajen!
 
Ingredienser 1 paj:
 
150g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 msk stevia
Ev 2 msk kallt vatten
 
200g mörk choklad 70%
3 dl vispgrädde
2-3 tsk stevia
1 nypa salt
ägg
 
1 liter jordgubbar till garnering
Grädde
 
Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Nyp ihop alla ingredienserna till pajskalet, smöra en pajform eller en form med löstagbar kant. Fördela degen i pajformen och nagga med gaffel. Täck kanterna med aluminiumfolie och täck sedan hela pajen ovanpå med mer folie. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
3. Finhacka chokladen och koka upp grädde och stevia. Blanda sedan i chokladen tillsammans med en nypa salt och rör ordentligt till chokladen smält. Låt chokladsmeten svalna(tillsätt inte äggen för tidigt för då blir det äggröra av alltihop). Tillsätt äggen och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och täck med aluminiumfolie. Grädda i ugnen i ca 30 minuter och låt svalna. När man tar den ur ugnen kan den verka ofärdig, men den kommer stelna ordentligt i kylen. Förvara i kylen några timmar innan den ska ätas och servera med färska jordgubbar och vispad grädde!