Helstekt kyckling med sötpotatis

2014-03-16 | 20:17:28
 
Denna underbara söndagsmiddag blev perfekt! Helstekte kyckling i ugnen med örtsmör och en god glaze ovanpå för att få skinnet krispigt. Till ugnsrostade jag sötpotatis med olivolja och flingsalt. Till allt detta blev det en klassisk köpe-bea och en sallad, perfekta söndagsmiddagen!
 
Ingredienser 3-4 pers:
 
1 hel kyckling ca 1,5 kg
Smör 
Salt & peppar
Herbes provance (eller någon annan valfri krydda, t.ex. grillkrydda)
 
Glaze:
Flytande margarin
Kinesisk soja
Honung 
Salt & peppar
 
äpple
gul lök
 
2-3 sötpotatisar
Olivolja 
Salt & peppar
 
Bearnaisesås
Sallad med t.ex. tomat, sallad, gurka, rödlök
 
Gör såhär:
 
Börja med att blanda en stor klick rumstempererat smör med salt och peppar och valfri krydda. Försök att pilla in smöret under skinnet på kycklingen och fördela det jämnt genom att glida med handen över skinnet och smeta ut det. Skiva ett äpple och skala och skiva löken och fyll kycklingen inuti med detta. Krydda med salt och peppar inuti.
 
Sätt in kycklingen i ugnen på 150 grader i varmluft och 175 grader i vanlig ugn och stick i en termometer, den ska nå 82 grader. Gör glazen genom att blanda lika delar honung, margarin och soja. Salta och peppra lite. Pensla kycklingen två-tre gånger under stekningen. 
 
Skiva under tiden sötpotatisen i tjocka skivor. Lägg på en plåt och krydda med salt och peppar och mycket olivolja. När det är ca 30 min kvar på kycklingen (den tar mellan 60-80 min) sätt då in sötpotatisen på 200 grader i ca 30 min. Detta kan vara ett problem om man inte har två ugnar som vi har, men ett alternativ är att göra sötpotatisen i förväg och sedan värma den tillsammans med kycklingen när det är 20 minuter kvar.
 
Ta ut kycklingen när temperaturen är nådd och skär upp den, servera med sötpotatisen, bearnaisesås och en god sallad. Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback