Mustig fisksoppa

2014-03-22 | 20:11:58
 
Lördagsmiddagen blev en god fisksoppa på hemmakokt räkfond. Fisk är egentligen inte riktigt "min grej" men denna fisksoppan är farligt god! Man kan variera hur man vill med vad för fisk man tycker om, idag använde jag lax, rödspätta, räkor och musslor.
 
Ingredienser ca 6 pers:
 
Räkskal 
1 hackad gul lök
1 morot delad i kuber
Ca 2 msk tomatpuré
Olivolja
Ca 1-2 l vatten
 
2-3 st morötter eller 3-4 potatisar (om man vill ha en nyttigare soppa, välj då morötter istället för potatis)
1 stånd fänkål
rödlök
2 stjälkar selleri
3 dl vitt vin
vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (2x400g)
Olivolja
Salt och peppar
Honung
250g blåmusslor
400g lax
300g rödspätta
500g oskalade räkor
Persilja
 
Gör såhär:
 

Börja med att hetta upp olivolja i en gryta, bryn räkskalen med moroten, löken och tomatpurén i 1-2 minuter. Häll på vatten och koka utan lock i ca 30 min. Sila av fonden.
 
Hacka lök, fänkål, selleri och morötter i lagom bitar. Finhacka vitlöken och stek alla grönsaker i ca 3-5 minuter i olivolja i en stor gryta. Tillsätt sedan vinet, fonden och tomaterna. Låt koka tills grönsakerna är färdigkokta, om du använder potatis tar det ca 30 minuter. Med morötter tar det ca 20 minuter. Skär laxen och rödspättan i lagom bitar. Tillsätt sedan laxen och rödspättan och efter några minuter även musslorna och räkorna. Låt puttra några minuter tills fisken och skaldjuren är färdiga. Salta och peppra och tillsätt eventuellt lite honung. Servera med persilja och eventuellt vitlöksbröd och någon god dricka. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback